Sayfamıza Hoşgeldiniz
 
 

 
OKULUMUZ
1-F SINIF ÖĞRETMENİ
SINIF LİSTESİ
EĞİTİCİ KULÜPLER
VELİLERİMİZE
TDK SÖZLÜĞÜ
ÖĞRETMENLERİMİZE ÖZEL
FAYDALI LİNKLER
GAZETE-HABER
iş okulu
 

 
 HAVA DURUMU

BURSA
 

 
 SİTE İSTATİSTİKLERİ

Aktif Ziyaretçi: 3

Bugün Tekil:  3
Bugün Çoğul: 4
Toplam Tekil:  13785
Toplam Çoğul: 28903
 

 


SONRA ÖCÜLER YER SENİ!...

Çocukken birçoğumuz, ebeveynlerimiz tarafından söylenen şu sözlere tanık olduk: "Öcü geliyor! Eğer böyle yaparsan öcüler yer seni!" Öcüler hiçbir zaman gelmedi ama bu sözler öcülerin nefesini daima ensemizde hissetmemize sebep oldu. Hatta bu yüzden yorganımıza sıkı sıkı sarılıp çoğu zaman sadece nefes alabileceğimiz küçük bir delik bırakarak ve korkudan tir tir titreyerek uykuya dalabildik.

Korku Duygusu Yaşamın Bir Parçasıdır

Korku, canlıların, bilmedikleri, algılayamadıkları olaylar karşısında gösterdikleri doğal bir tepkidir.

Gelişim süreci içerisinde birçok uyaran çocuğun korkmasına sebep olur. Aslında korku bir dereceye kadar normal bir duygudur. Doğal savunma mekanizmaları olarak bilinen fiziksel tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Pedagog Oya Kara "Korku duygusu yaşamın bir parçasıdır. Hayatın akışı içinde her insan korku deneyimini kendi kendisine yaşar. Korku tehlikelerden korunmak için gerekli bir duygudur. Korkan kişi daha dikkatli olur ve kendisini olası tehlikelere karşı koruyabilir." diyor.

Çocuklar Neden Korkar?

Çocuklar hayatlarının ilk yıllarında anî gürültü ve sesten korkarlar. Büyüdükçe terk edilme korkusu ve ayrılık korkusu gibi korkular yaşamaya başlarlar. Okul öncesi döneme gelindiğinde korku büyülü bir boyuta ulaşır. Zaten 2-5 yaşları arasında çocukların korkularının arttığı görülür. Hayalet korkusu, karanlık korkusu, yalnız kalma korkusu bu dönemin tipik korkularındandır. 6-12 yaşları arasındaki çocuklar toplum içindeki rollerinin bilincine varmaya başlamıştır ve çocukların bu tür karakteristik korkuları azalmıştır. Bunların yerini okulla ilgili korkular ve sosyal ilişkilerden doğan korkular almıştır. Bir arkadaş grubu tarafından reddedilme, okulda ceza alma gibi...

Çocuklar Korktukları Zaman Nasıl Tepki Verirler?

Yaklaşık sekiz aylık olan bebeklerde ebeveyne bağlanma ve onun ortadan kaybolmasına gösterilen tepki, yabancıları görünce geri çekilme, yönünü değiştirme gibi davranışlar görülür. Bunun temelinde annenin geri gelmemesinden duyulan endişe vardır. Gelişim dönemi boyunca bu konuda farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Uykuya dalamama, sinirlenme gibi hâller çocuğun bir şeylerden korktuğunun işareti olabilir. Yatağını ıslatma ve kekeleme durumu da çocuğun psikolojik bir yük altında ezildiğini gösterir. Okul çocuklarında bu durum fiziksel bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Karın ağrısı, daralma hissi, boğazda düğümlenmeler... Bu tür şikâyetler daha çok bir sınav öncesinde görülür.

Çocuğunuza Korkularını Yenmesi Konusunda Yardımcı Olun

Çocuğun korkuları onun gündelik yaşantısını kötü etkileyecek bir boyuta ulaştıysa o zaman bir korku probleminin varlığından söz edebiliriz. Bu durumda ebeveynler mutlaka bir uzmana başvurmalıdırlar.

Çocuğun, korkularını yenebilmesi için korkularıyla yüzleşmesi gerekir. İşte bu noktada sizin desteğinize ihtiyaç duyar.

Çocuğunuzda yer etmiş korkuları bile başarılı bir eğitim, çocuğunuza vereceğiniz sevgi ve ona sağlayacağınız güven ortamı sayesinde giderebilirsiniz. Korkan çocuğu eleştirmek ve korkularıyla alay etmek yerine onun bu problemine gerçekçi çözümler üretilmelidir. Bunun yanında hayal gücünüzü ve espri yeteneğinizi kullanarak ortaya çıkaracağınız bazı oyunlarla da çocuğunuzun korkularını yenmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte, renkli kartonlardan hazırlayacağınız bir bant lâbirenti , çocuğunuzun oyuncakları arasından birlikte seçtiğiniz bir çocuk nöbetçisi , karanlık bir ortamda düzenleyeceğiniz fener alayı ve cesaret veren sözler işinizi epeyce kolaylaştıracaktır.


Çocuğunuza anlatacağınız bir masal da korkularını yenebilmesi konusunda ona yardımcı olabilir.
 ÖĞRENCİ GİRİŞİ
TC. Kimlik No:
Okul No:
 

 
 ETKİNLİK TAKVİMİ
Aralık-2024
Pts.Sal.Çrş.Prş.Cum.Cts.Paz.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 

 
 DUYURULAR


lmteiçleüieia

» duyuru içeriği

 

 
 ANKET

SİTEMİZİN HANGİ MENÜSÜ ZENGİNLEŞTİRİLMELİ?

VELİLERİMİZE
ÖĞRETMENLERİMİZE ÖZEL
FAYDALI LİNKLER
DÖKÜMAN ARŞİVİ
FOTO GALERİ

* Anket Sonuçları